Wolttivuoren tavoitteet

Kunnianhimoisena tavoitteena on vaalia Bouvierin käyttöominaisuuksia ja nostaa tässä asiassa Suomen kannan tasoa kohti Hollannin käyttölinjaisten (KNPV) tasoa. Luonne ja terveys ovat tässä tärkeitä. Kasvattaminen on Kennelissä pienimuotoista ja käytän vain työskentelykykynsä osoittaneita koiria pentujen vanhempina.

Kasvattamista kuvataan usein enemmän taiteeksi kuin tieteeksi. Itse uskon sen kuitenkin enemmän tieteeksi, jossa pätevät tilastomatematiikan säännöt. Ikävä kyllä periytymisestä ei vielä kuitenkaan kaikkea tiedetä, joten onnella on aina osuutensa. Kokemus ja tieto lisäävät onnistumisen mahdollisuuksia. Ensimmäisen koirani, bokserin, hankin 11.4.75. Siitä alkoi myös PK-koulutusharrastukseni. 25.1.92 tuli ensimmäinen bouvieri, jolloin löytyi itselleni täydellinen rotu. Kennelnimi myönnettiin 31.1.96. Kennelliiton jalostusneuvojien peruskurssi 14.1.96. Ensimmäinen hakutulos 29.5.94. Ensimmäinen suojelutulos 13.7.01.

Usein myös sanotaan etteivät tittelit periydy. Näinhän se on, mutta ehdottomasti ominaisuudet, joilla titteleitä voi saavuttaa periytyvät. Kaikkien asioiden periytyminen tapahtuu parhaiten kun vanhemmilla on suvuissaan pitkä halutunlainen historia ko. asiassa (esim. käyttölinjaisilla käyttötuloksia), lisäksi vanhempien sisarukset ovat tässä hyviä ja kaikkein tärkeimpänä, että myös itse vanhemmille on periytynyt ko. ominaisuus. Jälkeläisnäyttö olisi tietysti paras todiste, mutta pienessä rodussa sitä ei useinkaan ole saatavissa riittävästi.

Toinen näyttelyväen hokema on, että suljetussa populaatiossa (kuten kukin koirarotu on) geenit, ja näinollen myös ominaisuudet, säilyvät.
Näinhän se olisi, JOS kaikki parittelisivat SATUNNAISESTI keskenään.
Mutta kun se nyt  todellisuudessa ei näin ole. Luonnossa olosuhteet valitsevat kenen jälkeläiset menestyvät  ja pitemmällä tähtäimellä tulevat  jatkamaan sukuaan.
Rotukoirilla valinnan tekee ihminen. Jos tässä valinnassa ei huomioida ko. rodun käyttöominaisuuksia, niin ne taatusti katoavat.

Kasvatustyön tavoitteena on hyvä Bouvier.
Sellainen on oikein kasvatettuna rauhallinen ja varma. Se on ihanteellinen harrastus- ja lenkkikaveri sekä perhekoira. Ei häiritse hermostuneena kuljeskellen ja koko ajan ääntä pitäen perhettään vaan puuhailee omiaan, kun ei tehdä mitään. Toiminnan alkaessa se on silmänräpäyksessä vierellä ja valmiina mihin vain.
Hyvän Bouvierin tulee sopia virkakoiraksi ja sillä tulee olla vahvat vietit. Paketti pidetään kasassa hyvien hermojen ja kasvatuksen avulla.

Huonosti kasvatettuna hyväkin Bouvier on agressiivinen terroristi, kuten useimmat muutkin palveluskoirarotuiset.
Kouluttamattomana sen vahvuudet suuntautuvat vääriin ja näkyvät ei toivottuna käytöksenä. Siksi Bouvier, kuten muutkin palveluskoirat, on koulutettava ainakin perustottelevaisuustasolle. Tämä sujuu helposti kun noudattaa ohjeita heti pennusta lähtien.

Kasvattajana osallistun mielelläni tähän työhön.

Takaisin alkuun