KNPV kokeesta yleistä

Lyhenne KNPV tulee sanoista Koninklije Nederlandse Politiehond Verening, vapaasti käännettynä Hollannin kuninkaallinen poliisikoirayhdistys. Kyseinen yhdistys perustettiin vuonna 1907. Se koostuu 11 maakuntakohtaisesta (provinssi) osastosta. Kullakin provinssilla on oma hallituksensa. Koko organisaation hallitus sijaitsee Utrechtissa. Yhdistyksen tarkoituksena on kouluttaa siviilien toimesta virkakoiria viranomaiskäyttöön. Yhdistyksen jäsenillä ei saa olla rikosrekisteriä. KNPV-harrastaminen on suosittua Hollannissa. Seminaarin pitäjä sanoi organisaatiossa olevan 6500 jäsentä. Kaikkien KNPV kokeiden sertifikaatteja myönnetään vuodessa luokkaa 1000 (tämä tieto on viitisen vuotta vanha, tuolloin jäseniä oli noin 10000).
Nämä koirat ovat varsin haluttuja myös Hollannin ulkopuolella esim. Yhdysvaltoihin niitä ostetaan paljon. Yleensä virkakoirille, varsinkin ulkomaille meneville, opetetaan vielä lisäksi jotain paikalliseen toimintaan liittyviä asioita ennen varsinaisen virkakäytön alkamista.
Tällaisen koiran hinta on keskimäärin 4000 euroa.

Varsinaisia KNPV kokeita ovat PH1 (Politie Hond), PH2, OBH (esinevartiointi), RH (pelastuskoira) ja SPH (jälkikoira). Yleensä kun puhutaan KNPV sertifikaatista niin tarkoitetaan hyväksytysti PH1 kokeen läpäissyttä koiraa. Maksimi pisteet tässä ovat 440. 352 pisteellä saa normaalin sertifikaatin. Tämä on perustutkinto ja oikeuttaa jo viranomaiskäyttöön. Sertifikaatin perässä voi olla vielä kirjaimet MET LOF (tai MLOF). Tämä tarkoittaa, että tutkinto on suoritettu erittäin hyvällä arvosanalla. Tällöin pisteitä täytyy olla 402 tai enemmän. Sertifikaattia ei kuitenkaan tipu ellei tietyistä osioista selviydy kunnialla. Sertifikaatti on voimassa koiran eliniän. Tunnetaan myös A-sertifikaatti joka on voimassa vain vuoden. Sen saadakseen pisteitä täytyy olla 305 tai yli. Kaikenkaikkiaan pisteytys on monimutkaista. Lisäksi sääntömuutokset ovat pisterajoja vuosien varrella jokusen kerran muuttaneet. Esinevartioinnissa ja PH2 kokeessa ovat omat pisteytyksensä. Myös niissä saa hyvästä suorituksesta tuon MLOF lisämäärityksen.
PH2 kokeen suorittavat yleensä jalostuskoirat, työkäyttöön se ei tuo niin paljoa lisää ja lyhentäisi koiran muutenkin melko lyhyttä työssäoloaikaa.

KNPV ei ole varsinaisesti kilpailuorientoitunut kuten vaikkapa IPO. Kuitenkin Hollannissa järjestetään vuosittain mestaruuskisat sekä PH1 että PH2 koirille. Nämä saavat paljon huomiota. PH1 sertifikaattikokeeseen voi osallistua periaatteessa vain kerran. Näitä järjestävät kaikki provinssit touko-, kesä-, ja marraskuussa. Kouluttajat taktikoivat usein ajankohdalla, jolloin vievät koiransa sertifikaattikokeeseen. Syyskuussa pidettäviin PH1 mestaruuskokeisiin kutsutaan 10 eniten pisteitä saanutta koiraa, jotka ovat saaneet sertifikaattinsa saman vuoden touko-, kesäkuun kokeissa.
PH2 mestaruuskokeisiin osallistuvat kunkin 11 provinssin karsintakokeiden voittaja sekä edellisen vuoden mestari. Ylivoimaisesti suurin osa KNPV koirista ovat x-rotuisia malinoiseja. Ehkä luokkaa 80 %, sitten ehkä 10% paperillisia malinoiseja. Loput ovat hollanninpaimenkoiria (joko x tai puhdasrotuisia), saksanpaimenkoiria tai bouviereita. Joskus myös rotweilereitä. Kuulemma yksi bokserikin on tutkinnon suorittanut.
Hollannissa järjestetään kesäkuussa Wezep nimisessä kaupungissa myös pelkästään puhdasrotuisille tarkoitettu KNPV mestaruuskoe. Siinä bouvierit ovat pärjänneet ihan hyvin, tosin tänä vuonna (2004) ei näytä olevan yhtään bouvieria osallistujien (10) joukossa.
Näyttää myös löytyvän pelkästään naisohjaajille tarkoitettu koe.

Takaisin sivulle KNPV ja bouvier