KNPV koe ja Bouvier

 KNPV kokeista yleistä  PH1 kokeesta

 

Osallistuin 4.4.2004 Helsingissä pidettyyn KNPV seminaariin ja sen innoittamana kirjoitin tämän. Seminaari antoi joitain tarkennuksia jo tiedossani oleviin asioihin. En kirjoita tässä niinkään itse seminaarista vaan sen antamin lisätiedoin yleistä tietoa KNPV:stä. Kirjoituksen tiedot ovat monesta lähteestä ja hiukan eri ajoilta, joten pientä epätarkkuutta saattaa niissä olla. Säännöissä ja pisteytyksessä on ollut pieniä muutoksia vuosien varrella.

KNPV kokeilla on paljon merkitystä bouvierille. Joskus 60 luvulla bouvier on vielä ollut Hollannin yleisin virkakoira. Vielä 90 luvulle tultaessa se on ollut poliisikäytössä yleinen. Esim. Jim Engelin kirjassa BOUVIER des Flandres The Dogs of Flandres Fields (ISBN: 0-931866-53-7), on vuodelta 1987 kuva Apeldoornin polisikoirayksiköstä. Kuvassa on kolme koiraa, kaikki bouviereita. Sittemmin sekarotuiset, tähän tarkoitukseen, jalostetut ns X-malinoisit ovat siirtyneet ylivoimaiseksi valtaroduksi. Edelleenkin Hollannissa sinnittelee pieni puhtaasti KNPV linjainen kanta bouviereita sitkeiden harrastajien tukemana. Eräs aktiivisimmista on Fokke Krotje (kennel Fokrohof). Kesällä 2003 siellä käydessäni hänellä oli kolme aikuista, kisakunnossa olevaa Bouvieria: Urokset Enditsie Anka vd Fokrohof PH1 MLOF, PH2 MLOF, OBH (en saanut nyt tarkastetuksi onko myös MLOF), ja Echt Buster Anka vd Fokrohof PH1 sekä narttu Shiba Gaby vd Brabohoeve PH1 MLOF, PH2.

Kokeen vaativuuden takia ei IPO koirilla useinkaan katsota olevan menestymismahdollisuuksia KNPV kokeissa. Kyllä näitä IPO koiriakin kuitenkin aina jonkun verran on esim. Citan isä, Boris Blitz vd Viana Hoeve PH1, IPO3. Toisaalta kuulemma IPO puolella ei, ainakaan aiemmin, hirveästi pidetty KNPV linjaisista, ei edes malinoiseista. Syynä niiden IPO pisteytysmielessä "levoton" puru. Käytännössä kuitenkin on Hollannin bouviereiden tuloksia seurattuani havaittavissa, että mitä enemmän KNPV taustaa bouvierilta löytyy sitä paremmin se toimii. Tämä näkyy varsinkin kaikkien rotujen mittelöissä ja niissä erityisesti C-osan pisteissä. KNPV linjaiset ovat kovempia ja kestävät paremmin kuormitusta.

Nykyisin PH1 kokeen suorittaa hyväksytysti noin 3 bouvieria vuosittain. Lisäksi jokunen esinevartiointi, PH2 koe ja A-sertifikaatti. Esim. tänä keväänä (2004) bouviernarttu Timo vd Dorpachhoeve suoritti esinevartiointikokeen ja omaa nyt PH1, PH2 ja OBH sertifikaatit. Kaikissa noissa on tuo MLOF. Uskon bouvierien sertifiointimäärien lähtevän vähitellen nousuun.

Ylläolevista linkeistä selviää tarkemmin KNPV kokeiden sisältö ja tunnusten merkitys.

Takaisin aloitussivulle