Tanskalaisesta polisikoiratoiminnasta

Kööpenhaminan polisikoirista

Diiva poliisiasemalla

 Diiva Kööpenhaminan polisikoira-asemalla sunnuntaina 30.8.10.

Kööpenhaminan kaikki 52 aktiivista poliisikoiraa on keskitetty tälle asemalle. Heillä on kentällä kussakin vuorossa 5 autoa, joissa 2 koiraa ja 2 ohjaajaa. Huumekoiria on vain kourallinen. Suurin osa on saksanpaimenkoiria ja vain yksi malinois. Alueella on paljon hälytyksiä. Asemalla käydessämme sinne saapui jalkapallo-ottelun aiheuttamasta tehtävästä partio. Siellä oli ollut 4 paikallista ja useita partioita ympäristökunnista rauhoittelemassa rähisijöitä. Alueella on runsaasti väkivaltaisuutta. Ampumistapauksia n 100 vuodessa. Pääosissa ovat moottoripyörä- ja maahanmuuttajajengit keskinäisine kahinoineen. Poliisikoiraohjaajat käyttävät aina luodinkestäviä liivejä. Koirillekkin sellaiset löytyvät, ohjaajat päättävät niiden käytöstä. Vakiovarusteina, ase, pamppu ja ruiskupullo. Varustekassista löytyi kaasunaamari, kypärä, erilaisia suojuksia heiteltyjä kiviä ja pulloja vastaan ... Lisäksi n 20 kg painava (oma arvio) liivi erikoistapauksiin.
Koiria käytetään hyvin monipuolisesti. Eksyneiden etsinnässä, todisteiden etsinnässä (mm. spermajätöksiä raiskaustapauksissa), kiinniotoissa ja sisään tunkeutumisissa. 
PA Jesper Christensen kertoi heidän siirtyneen 2000 alussa positiiviseen koulutukseen. Haluavat koirien olevan tasapainoisia, varmoja ja työskentelevän innokkaasti. He ovat saavuttaneet poliisipiirien välisissä mestaruuskokeissa tällä vuosituhannella mestaruuden kolmesti. Hän näytti  omalla koirallaan tarkkuusetsintää (sylkitäplä ja sylkäisty purkka). Koira haki tarkasti ja ilmaisi maaten löydös tassujen välissä. Palkaksi pallo. Katsottiin myös kuvassa olevan auton koirahäkissä olevia koiria. Vanhempi oli yli 10 v ja edelleen yksi heidän parhaista koiristaan.

Poliisikoiratoiminnasta

Tanskalainen poliisikoiratoiminta on varsin mielenkiintoista. Tässä linkki yhdistyksen sivuille. Toimintaan osallistuvat varsinaiset virkakoiraohjaajat ja tavalliset siviilit. Kokeissa kiintiöidään paikoista puolet kummallekkin. Liikkeet ja arvostelu on kaikille sama. Kokeissa on tottelevaisuussuorituksia, esine-etsintää, maalimiesetsintää, jäljestystä ja purusuorituksia.
Kuten KNPV kokeissakin ei täälläkään jaeta tyylipisteitä, toisin kuin IPO:ssa. Suoritukset ovat varsin pitkiä kestoltaan. Koiralta vaaditaan keskittymis- ja aloitekykyä ja viettiä sekä viettikestävyyttä.  Ohjaajan kannalta vaihtelevuus ja ennakoimattomuus tuovat väriä.

Ensimmäisessä vaiheessa suoritetaan Körung, jolloin ollaan jo virallinen poliisikoira. Tällöin kyseessä Unghundklassen. Seuraava luokka on  Patrol klassen, sitten Kriminal klassen ja ylimpänä Vinder klassen. Suurin osa virkakoirista on Patrol tasolla. Luokan vaihto tapahtuu hitaasti. Mahdollisuus siihen on vain kahdesti vuodessa. Seitsemällä paikalla järjestetään yhtäaikaa samantyyppinen koe keväällä ja syksyllä. Luokanvaihto tapahtuu, jos saa  miltei maksimipisteet. Esim. yritettäessä Ung hund tasolta Patrol tasolle maksimi pisteet ovat 180. Jos saa kokeista 170 niin siirto onnistuu. Jos saa kahdessa tasonvaihtokokeessa 155 pistettä  onnistuu vaihto silloinkin. Tosin tietyt asiat on pakko suorittaa, muuten vaihto ei onnistu pisteistä riippumatta. Tälläinen on esim. haukkuilmaisu esinettä metsästä etsittäessä.

Tanskan mestaruudesta kilpaillaan  kaikissa kolmessa ylimmässä luokassa.  osallistujia Patrol 24, Kriminal 14 ja 10 Winner. Kullakin tasolla on useita paikallisia / alueellisia kokeita, joissa valikoidutaan edustamaan. Näillä kokeilla ei voi luokkaa vaihtaa.

Tottelevaisuudessa on 6 osaa. Seuraaminen, nouto, haukkuminen käskyllä,  paikalla olo ja sieltä luoksetulo, seuraaminen /ohjaaja ajaa polkupyörällä, esteen yli hyppy.

Esine-etsintää on kahta lajia. Rikospaikkatutkinta, jossa etsitään rajatulta alueelta (10m*10m --> 25m*25m) neljää esinettä ilmaisu maahanmenolla. "esine" voi olla ylimmässä luokassa vaikka veritahra. Esineet ovat pitimmillään vanhentuneet 4h. Luokka kerrallaan kokeet tulevat vaativammaksi. Kiinnostavuutta lisää ennakoimattomuus. Milloin tahansa tekeillä oleva suoritus voidaan keskeyttää ja aloittaa toinen. Esim. rikospaikkatutkinnassa kello pysäytetään ja siirrytäänkin rikollisen pysäyttämiseen. Sitten kello päälle ja jatketaan rikospaikkatutkintaa. Tämä asettaa koiralle omat vaatimuksensa. Sen on tarkkuutta ja keskittymistä vaativasta tehtävästä siirryttävä nopeasti korkeaviettiseen toimintaan ja taas takaisin keskittymistä vaativaan.
Toinen esine-etsintä on etsintä maastoa haravoiden. Koira risteilee ohjaajan edessä kun tämä etenee maastossa. Alue vaihtelee luokittain 75m*300m --> 75m*1000m. Samalle alueelle on myös maalimies. Molempien ilmaisu haukkuen.

Jälki etsitään annetulta alueelta, esim. Ung --> Patrol jälki lähtee 20 m etäisyydellä olevien tolppien välistä, josta se nostetaan. Pituus 300 m, vieraan tekemä, tunnin vanha, 2 esinettä.

Puruliikkeitä on kaksi. Pakenevan pysäyttäminen, ilmaisu, pakoon lähdön esto ja selkäkuljetus. Sekä toisena rohkeuskoe, jossa IPO:n pitkän liikkeen tapaan pysäytetään hyökkäävä maalimies. Tässä koiraa kuormitetaan kahdella iskulla ennen purua.

Bekir on kevään aikana käynyt ainakin kahdessa "paikallisessa" kokeessa, jotka ovat samanlaiset kuin sen seuraava luokanvaihtokoekkin, siis Unghund --> Patrol.  Yleisesti viettiä riittää, hallinta saisi olla pikkusen parempi mutta pisteitä kertyy aika hyvin. Keväällä on ollut ongelmana esineen ilmaisu haukkumalla, se ei aina onnistu.  Ensimmäisessä kokeessa pari tuli toiseksi häviten voittajalle 1,5 pistettä.  He kävivät myös kevään tasokokeessa. Tulivat neljänneksi, pisteitäkin tuli hyvin, 159,1 (voittajalla 163, maksimi 180), mutta esineen haukkuilmaisu epäonnistui. Tämä on varmastikkin kunnossa syksyn tasonnostokokeeseen mentäessä.

Takaisin aloitussivulle